Middelpunten van Nederland, deel 3

Zeewolde.     Coördinaten: N 52° 18′ 45″, O 5° 32′ 55″.

Hier ligt een geografisch middelpunt van Nederland. Aan alle kanten van dit punt heb je evenveel Nederland (gemiddelde van 55.000 punten langs de landgrenzen van Nederland, gemeten bij eb).
Oftewel, als je Nederland (inclusief al het water) hier optilt, hangt het in evenwicht.
Locatie: op de oever van het Veluwemeer bij kruising Nulderdijk en Dasselaarweg. Dit middelpunt ligt aan het eind van camping RCN Zeewolde, bij het hek dat de camping van de naastgelegen botenhaven scheidt.

Vrijdag 10 augustus 2012.

Het was de eerste lange fietstocht die we met onze jongste zoon Wout ondernamen. Mijn vrouw Gerda en ik hadden allebei een nieuwe fiets gekocht en deze tocht was bedoeld om te kijken of het fietsen naar de andere middelpunten een beetje zou bevallen.

De fietstocht verliep redelijk voorspoedig. Het weer en de wind zaten mee. We hadden voor de zekerheid wel jassen meegenomen, maar die hebben we de hele dag niet nodig gehad.

Mijn vrouw had op een gegeven moment erg veel moeite om mee te komen. In Zeewolde stortte ze volledig in. We hebben toen op ons gemak wat gegeten en gedronken. Gerda knapte daarvan zichtbaar op.

Dit was een waarschuwing voor de komende fietstochten: eerst ontbijten!

Ik had een routekaartje voorbereid en we kwamen op het middelpunt aan. Dachten we. Helaas kwamen de waarden die de GPS-tracker aangaf niet overeen met de coördinaten van het middelpunt. Het middelpunt moest ergens anders zijn. Ergens bij een groepje bomen in de verte, bleek later.

Wout en ik lieten Gerda achter en zijn het bos ingelopen, op weg naar de goede coördinaten. Turend op het schermpje van de GPS-tracker kwamen we na een kleine 500 meter aan bij een camping. Dolend langs struiken, tenten en caravans belandden we uiteindelijk op het strandje van de camping.

Bij een hek bleek de tracker de juiste coördinaten aan te geven.

Toen Wout en ik genoeg foto’s hadden gemaakt, zijn we teruggerend. Drie kwartier nadat we haar hadden verlaten, konden we Gerda weer in onze armen sluiten. Ze was inmiddels helemaal bijgekomen van haar inzinking.

We hadden gepland om na het bezoek aan dit middelpunt door te fietsen naar Center Park ‘De Eemhof’. Dat was bijna 16 kilometer fietsen vanaf dit punt.

Toen we nog geen kilometer hadden gefietst, kwamen we bij de ingang van de camping en bleek dat we beter de fiets hadden kunnen pakken om bij het middelpunt te komen. Het was namelijk bijna te zien vanaf het fietspad. Als je wist dat je daar moest zijn, tenminste.

We hebben dan ook maar een foto gemaakt van het middelpunt, vanaf de botenhaven naast de camping, die aan de andere kant van het hek zit.

Toen we ’s avonds thuiskwamen, vonden we dat het best een leuke dag was geweest. Daarom besloten we om alle voorbereide middelpunten op de fiets te gaan afwerken, behalve dat in Drenthe. Want dat vonden we iets te veel van het goede.

Lees hier verder.

2 gedachten over “Middelpunten van Nederland, deel 3

  1. Pingback: Middelpunten van Nederland, overzicht en slot | Middelpunten

  2. Pingback: Middelpunten van Nederland, deel 2 | Middelpunten

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s