Middelpunten van Nederland, deel 5

Soest.        Coördinaten: N 52° 09′ 21″, O 5° 15′ 11″.

De Topografische Dienst van het Ministerie van Defensie, ooit gevestigd in Emmen, heeft dit middelpunt bepaald.
Navraag bij de inlichtingenlijn van het Kadaster van het Ministerie van Defensie wees uit dat dit het enige echte officiële middelpunt van Nederland is.
Locatie: ergens in het bos van landgoed Pijnenburg bij Soest.

Zaterdag 18 augustus 2012.

Vrijdagmiddag zijn Wout, Gerda en ik bij Gerda´s moeder in Woudenberg aangekomen. Van hieruit gaan we de overige zeven middelpunten bezoeken.

De weerberichten beloofden voor deze zaterdag een hete dag. Het zou richting 30°C gaan. Uiteindelijk werd het 33°C.
Het was de bedoeling om vandaag vier middelpunten te bezoeken: twee rond Soest, één in Eembrugge en één in Amersfoort. Een fietstocht van ongeveer 66 kilometer, zei de routeplanner.

Om 8.30 uur zijn we gaan fietsen. Ik had fietskaarten gemaakt en de routes zouden zoveel mogelijk via natuurgebieden gaan. Dus via bossen en weilanden. Helaas betekende dat dat we vaak verdwaalden, omdat deze wegen meestal geen naamborden hebben, waardoor we vaak niet wisten waar we waren. We kwamen terecht op paardensporen en andere zandpaden, terwijl die juist vermeden hadden moeten worden, zo was de routeplanner te verstaan gegeven. Afslagen en afstanden klopten niet en er waren rotondes waar kruisingen hadden moeten zijn.

Dankzij de navigator die we mee hadden genomen, kwamen we wel aan in de buurt van waar we moesten zijn. Weliswaar een uur later dan gepland, maar we hadden een houvast. De cijfers van de GPS-tracker kwamen goed in de buurt van de coördinaten van het middelpunt. Maar we stonden voor een afgesloten en onneembaar hek. Het middelpunt moest achter dat hek liggen, maar daar konden we niet komen.

Toch een beetje teleurgesteld controleerde ik nogmaals de coördinaten. En toen zag ik dat we de verkeerde kant op keken. Het middelpunt lag niet achter dat hek, maar de andere kant op, het bos in.

Gelukkig gaven Gerda en Wout me toestemming om het punt in het bos te gaan zoeken. Het kon niet ver meer zijn en er liep een goed begaanbaar ruiterpaadje. Maar ondanks alles kon ik het punt niet vinden en kruiste mijn zoekroute stomtoevallig de plaats van mijn vertrek.

Ik vroeg aan Wout of hij wilde helpen. Hij is immers scout met ervaring in kompaslezen. Samen zijn we toen het bos ingegaan. Het bos was goed begaanbaar.

Maar gaandeweg werd het moeilijker en moesten we door takken breken en over, gelukkig droogstaande, sloten klauterspringen.

Om nog maar niet te spreken van de mierenlegers die we ons van het lijf moesten slaan. Letterlijk, want ze zaten bij Wout in de nek.

Na bijna drie kwartier woudlopen waren we op de coördinaten van het middelpunt. We bombardeerden een eenzaam naaldboompje op een kleine open plek als hét punt en hingen er onze paarse vlag in.

Maar nu nog terug naar Gerda. Wout en ik hadden zo ontzettend lopen dwalen dat we niet meer wisten waar we waren.

Gelukkig had ik op het fototoestel een foto van de coördinaten van de plaats waar Gerda was. De GPS-tracker wees ons in een bepaalde richting en we kwamen na 10 meter uit op een goed begaanbaar pad. En via dit pad was het een ijskoud kunstje om bij Gerda uit te komen.

Weer bleek dat als je weet waar je ongeveer moet zijn en je kent de omgeving, het een stuk makkelijker was geweest om bij het middelpunt te komen.

Lees hier verder.

2 gedachten over “Middelpunten van Nederland, deel 5

  1. Pingback: Middelpunten van Nederland, overzicht en slot | Middelpunten

  2. Pingback: Middelpunten van Nederland, deel 4 | Middelpunten

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s