Middelpunten van Nederland, deel 8

Amersfoort.     Coördinaten: N 52° 09′ 18″, O 5° 23′ 14″.

Tussen 1802 en 1900 is Meijsberg (buurtschap van het dorp Chaam) het middelpunt van Nederland geweest, preciezer gezegd het ‘nulpunt’ ten behoeve van het vervaardigen van de topografische kaarten in de periode 1840-1920.
Door de gewijzigde situatie, ontstaan door de afscheiding van België in 1839, werd besloten ook een nieuw nulpunt voor de metingen te definiëren, waarbij werd gekozen voor de Onze Lieve Vrouwetoren (de Lange Jan) in Amersfoort, die ruwweg midden in het huidige Nederland ligt.
Locatie: Krankeledenstraat 30, Amersfoort.

Zaterdag 18 augustus 2012.

Het vierde middelpunt dat we vandaag gingen bezoeken.

Met wat hulp van mensen in Baarn kwamen we op weg naar Woudenberg terecht op een leuk traject door de polder. Uiteindelijk leidde dit naar een punt in Amersfoort waar we eerder op de dag, op weg van Soest naar Eembrugge, al eens langs waren gekomen.

Volgens de stadskaart die we tegenkwamen zouden we op de route naar Woudenberg vlak langs de Lange Jan komen.

De beslissing was dus makkelijk: we zouden dit middelpunt toch maar meenemen in de dagtrip.

En dit is er te zien in het raampje:

Het midden van de Onze-Lieve-Vrouwetoren vormt sinds de 19de eeuw het ‘middelpunt’ van Nederland, zoals gebruikt door het Kadaster. In Nederland kan de ligging van een vast punt worden aangegeven door middel van coördinaten, de afstanden tot de Y-as (van noord naar zuid) en de X-as (van oost naar west). Vroeger sneden deze assen elkaar in Amersfoort, maar doordat na 1960 bij alle x-coördinaten 155 kilometer is opgeteld en bij alle y-coördinaten 463 kilometer, ligt het 0-punt van het assenstelsel nu in Frankrijk, ten zuidoosten van Parijs.

De keuze voor Amersfoort was historisch. Vroeger werd de omgeving namelijk in kaart gebracht door vanaf het hoogste punt in een stad (meestal de kerktoren) het omliggende land te tekenen, compleet met dorpen, steden, heuvels en kerken die tot aan de horizon te zien waren. Vervolgens werd deze tekening gecombineerd met de afbeeldingen die gemaakt waren vanaf de torens die erop te zien waren, om zo als het ware te komen tot een lappendeken van vogelvluchttekeningen. Amersfoort lag erg centraal en was in het bezit van een hoge toren, en werd zo het middelpunt van deze lappendeken.

Het was inmiddels na vieren en we reden snel terug naar Woudenberg. Toen we daar arriveerden op ons logeeradres vermeldde de GPS-tracker dat we deze dag een afstand van ruim 77 kilometer hadden afgelegd.

Lees hier verder.

Advertenties

2 gedachten over “Middelpunten van Nederland, deel 8

  1. Pingback: Middelpunten van Nederland, overzicht en slot | Middelpunten

  2. Pingback: Middelpunten van Nederland, deel 7 | Middelpunten

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s