Het kasteel van Almere. Deel 4 en slot

(Vervolg van dit blog)

Kasteel horrorEind 2002 werd het kasteel door Rabo van projectontwikkelaar Tijs Blom overgenomen en onderhands doorverkocht aan Pakhuis BV, een speciaal voor deze deal door Rabo opgerichte vastgoeddochter.

In maart 2003 was nog steeds niet bekend wat er met het half afgebouwde kasteel moest gaan gebeuren. Er gingen geruchten dat Pakhuis BV appartementen wilde op deze plaats. Maar de bestemming van het terrein was recreatie/horeca en de gemeente voelde niets voor een wijziging. Bij de verkoop van de grond is destijds bedongen dat er aan de bestemming niet meer kon worden getornd. Er was, volgens de gemeente, de zekerheid dat er niets anders dan een kasteel kon verrijzen, omdat de bouwtekeningen van het kasteel ook het bestemmingsplan vormden.

Luchtfoto2

Het kasteel met op de achtergrond het Weerwater.
Terzijde en niet ter zake: aan de overkant van het Weerwater is het eerste gebouw (Silverline) van de in aanbouw zijnde nieuwe skyline van Almere te zien.

Kortom: Pakhuis BV moest op zoek naar een koper die 100 miljoen euro zou willen neertellen.

In augustus 2003 stelde Rabobank voor om het hele kasteelproject aan de gemeente over te dragen, in ruil voor twintig hectare elders waar wél woningen gebouwd konden worden. Maar Almere had net een kostbare misser van 22 miljoen euro achter de rug (het betaaldvoetbalproject Omniworld), dus die had geen zin in weer een groot project met ongewisse afloop.

Twee jaar later, op 5 juli 2005, verkocht Pakhuis BV het kasteel voor ruim 9 miljoen euro aan de nieuw gevormde maatschappij Gravin BV, opgericht door zakenman Joop van der Graaf en bouwbedrijf Vink uit Barneveld.
In 2006 liet Gravin BV weten dat er eindelijk weer gebouwd zou worden. Om het plan rendabel te maken, wilden ze op het terrein ook een zorginstelling voor ouderen bouwen. Daarvoor moest de gemeente Almere alleen wel even het bestemmingplan wijzigen.

En dat was de gemeente niet van plan. “De bestemming is hotel en recreatie”, zei een woordvoerder van de gemeente Almere. “Gravin is nog met geen enkel concreet voorstel gekomen dat binnen het bestemmingsplan past. En toen ze het kochten, wisten ze wat de bestemming was.”
“Maar de gemeente maakt zich er niet zo druk om”, vervolgde de woordvoerder. “Vroeger duurde het afbouwen van een kasteel ook wel eens honderd jaar.”

Kasteel Almere verkeerde, na bijna 4 jaar niets doen, in slechte staat. De staalconstructie en de houten torenspitsen waren deels verrot. Ook was de isolatie weggezakt, doordat de bouw van de ene op de andere dag stil kwam te liggen, terwijl de constructie nog niet water- en winddicht was gemaakt.

In november 2007 probeerde Gravin het met een nieuw plan. De oorspronkelijke opzet (trouwlocatie en horeca) zou worden gerealiseerd, maar om het project haalbaar te maken (er moest nog zeker 8 miljoen euro in de afbouw gepompt worden), moesten er ook 550 woningen worden gebouwd. Er was zelfs een tekeningetje van het nieuwe project gemaakt:

almere-kasteel Nieuw plan 2008

2007. Het nieuwe plan van Gravin BV: kasteel, horeca en woningbouw.

Er zat alleen een ‘maar’ aan: het bestemmingsplan moest vanwege de woningbouw worden gewijzigd. En dat wees de gemeente Almere wederom af, met de motivering dat het plan het groene karakter van het gebied te veel zou schaden. “Woningbouw past naar onze mening niet in de entourage van het kasteel”, werd erbij gezegd.

En toen gebeurde er helemaal niets meer. En zo is de mogelijkheid geschapen om het kasteel te laten verworden tot een hedendaagse ruïne. Het gebouw is ook al opgenomen in de lijst Grote Nutteloze Werken en het is een uitdaging geworden voor baldadige jeugd.

Tijs Blom had bij het begin van de bouw in 2000 al heel veel spullen voor het kasteel aangeschaft en opgeslagen. De voorraad bestond uit historische bouwmaterialen, waaronder dakpannen, bouwstenen, kloostermoppen, eikenhouten balken en grote hoeveelheden bestratingsmaterialen.
Ook had hij flink geïnvesteerd in de inventaris: 140 complete badkameropstellingen, 7.500 vierkante meter wandtegels, koetspaarden, koetsen, meubilair, keukeninventaris, tuin- en parkmachines, kegelbanen, kunstwerken, badgoed en beddenlakens, enzovoort.
Al deze spullen had hij na het faillissement in 2002 laten opkopen door zijn goede vrind Toon van Doorn uit Soest. En die wilde ze in 2010 kwijt. En verkocht een groot deel van de handel voor een kleine 200.000 euro via een internetveiling.

Toon was zeer onder de indruk van de opbrengst:

Tachtig procent van de spullen is verkocht. Het is echt ongelooflijk hoe het op zo’n site te werk gaat. Er waren echt duizenden biedingen per minuut. Ik was echt behoorlijk onder de indruk. Vooral de poppenkasten, eiken balken, koetsen en zadels waren erg gewild. Ook het orgel leverde veel op. Daarnaast vind ik het heel opvallend hoeveel particulieren hun zinnen hadden gezet op het sanitair. Blijkbaar vinden mensen het heel bijzonder om op een wc uit een kasteel te zitten. Of misschien willen ze ermee pronken, ik heb geen idee. Ik was in ieder geval verrast dat er zoveel vraag naar was.

Af en toe is het kasteel weer even in het nieuws. Zoals in 2010 toen het inzet werd van de campagne voor de gemeenteraadsverkiezingen van Almere.
Bouw de ‘schandvlek van de stad’ af en maak er een casino van, opperde de PVV. De PvdA wilde er een leertraject van maken. Leerlingen van de ROC zouden dan mooi kunnen helpen bij de bouw. Maar na de verkiezingen is er niet meer over het kasteel gesproken.
Het maakt ook niet uit wat de gemeenteraad ervan vindt, want de eigenaar Gravin heeft geen plicht om het kasteel af te bouwen.

In september 2010 maakten kunstenaars een buitenexpositie over het luchtkasteel:


.
In 2011 werd er een kasteelspook waargenomen door een paar ghosthunters. Ga mee griezelen met “ghost hunter Theo, investigator”, “ghost hunter Olga, case manager”,hunter jill, lead manager” en “ghost hunter Marcel, tech manager”:


.
In 2012 werd Almere uitgekozen om in 2022 de Floriade te organiseren. Toenmalig wethouder Adri Duivesteijn vond het een goed idee om het afbouwen van het kasteel opnieuw te gaan bekijken. Maar hij wist toen toch al dat hij weg zou gaan, dus hij kon van alles roepen:


.
Wethouder Henk Mulder, opvolger van Adri Duivesteijn, gaf in april 2013 in een interview aan dat er vanuit de gemeente weinig initiatieven zouden komen om de ontwikkeling van het kasteelgebied te versnellen. “Ik ben ervan overtuigd dat we met de Floriade ook een kans gecreëerd hebben dat het kasteel in de komende jaren ontwikkeld gaat worden, zonder dat we daar zelf als gemeente heel veel aan moeten gaan doen. Moet je voorstellen, op zo’n plek, tegenover de Floriade”, zei de verse wethouder in het interview.

Gravin BV, de eigenaar van het kasteel, gaat er echter van uit dat het gebied rond het onafgebouwde kasteel geen onderdeel is van het plan voor de Floriade in Almere. Het bedrijf heeft de gemeente een voorstel gedaan, maar dat werd door de gemeente genadeloos afgeschoten. “Er ligt dus een plan, maar als er andere initiatieven zijn, dan staan we altijd open voor een gesprek”, aldus Jaap Kevelam, woordvoerder van Gravin BV.
Gravin heeft verder geen andere plannen met de kasteellocatie. Dus voorlopig blijft het een ruïne.

En we genieten van de foto’s, want de ruïne is naast een mislukking inmiddels wel een toeristentrekker geworden.

Luchtfoto1Kasteel luchtfoto2En als laatste mijn eigen foto van het troosteloze kasteel (30 maart 2013):

Kasteel

(Terug naar deel 1 van de reeks)

11 gedachten over “Het kasteel van Almere. Deel 4 en slot

 1. Pingback: Het kasteel van Almere. Deel 3 | Middelpunten

 2. Pingback: Zuiderzeeroute : Muiderberg – Oostvaardersplassen | Ommetje met de Trike

 3. Ja, geweldig heren projectontwikkelaars, voor een dubbeltje op de eerste rang gratis grond van de gemeenschap ontvangen, weet u nog wel, en vervolgens dezelfde gemeenschap aanspreken om nog meer genereus te zijn naar het corps der projectontwikkelaars. Ik zeg als je als ontwikkelaar zo’n grote mond had een kasteel neer te kunnen zetten dan moet je ook de ballen hebben het zonder de gemeenschap volwassen af te gaan bouwen. Als het even kan nog voor de opening van de Floriade en zonder belastinggeld van de gemeenschap van Almere. We hebben immers de grond al gratis weggegeven, als we uw bouwgronden gaan kapitaliseren dan heeft de gemeenschap nog flink wat van u tegoed.

  Ergo bouwen aan dat mooie kasteel van u en niet meer zeuren om geld die tijd is geweest.

 4. Pingback: The King of Almere - The Castle (part 5) - Almeres Finest

 5. Misschien is de gemeente wel vatbaar voor het volgende:
  Deels dat leer-werken. Met als begeleiders mensen die nu werkeloos zijn met veel ervaring en geen zicht op werk. Hiermee kunnen zij inhet werkproces blijven..
  Of mensen die nu sociale dienst hebben op die manier uit die depressieve situati halen en mee laten helpen. De mensen die gebruik van de voedselbank groenten en fruit laten telen voor de voedselbank o.a. /of een biologisch restaurant.Iedereen mee geholpen. Ook de gemeente, want met deze aanpak komem menser positiever en gemotiveerder in het leven. Op weg naar n beter leven, zonder uitkeringen.
  Geen appartementen maar bed & breakfast met biologisch ontbijt uit eigen tuin.
  En blijft horeca!
  Top idee toch?

  • Gaat Jorritsma daar dan persoonlijk in wonen, op kosten van de Almeerder? Ik ben niet meer verbaasd, alles kan in de neoliberale wereld van de VVD.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s